Lista på sådant du bara måste se och uppleva i världen

En sammanställning av hur äkta globetrotters ser på stora delar av världen. Vart man ska ta sig. Och varför man ska åka dit och bocka av det på sin lista. En hel del inspiration hittar du hos ”HOOM – en inspirationskälla” på Facebook.

SYDAMERIKA
Rio de Janeiro: Att uppleva en solnedgång på Ipanemas strand, med tvillingtopparna ”Morro Dois Irmãos” i horisonten, är bland det vackraste som går att uppleva på denna jord, i synnerhet i stadsmiljö. Rio de Janeiro är helt enkelt en underskön stad, med sevärdheter som Sockertoppen, Cristo Redentor och Maracana-stadion. Och så Carnival, världens största fest med miljoner deltagare, som inträffar 46 dagar före påsk varje år.

Machu Picchu: På 2 430 meters höjd, bara 80 kilometer från peruanska staden Cusco, finns ruinerna av Inkakejsaren Pachacutis 1400-talsbygge, som var så hemlig att inte ens de spanska erövrarna hittade hit. När amerikanen Hiram Bingham upptäckte den försvunna Inkastaden 1911 öppnade han också dörren till vad många anser vara den vackraste platsen på jorden.

Pantanal: De flesta som vill uppleva Sydamerikansk natur tänker Amazonas. De som vet vad de pratar om säger Pantanal. Världens största våtmarksområde ligger på gränsen mellan Brasilien, Bolivia och Paraguay och kan stoltsera med ungefär 1 000 fågelarter, 400 fiskarter och 300 sorters däggdjur, bland annat spektakulära arter som jaguarer, träskhjortar och jätteuttrar.

Tierra del Fuego: Stockholm får ursäkta, världens mest spektakulära skärgård hittar vi på Sydamerikas södra spets. Tierra del Fuego – Eldslandet. Området är delat mellan Chile och Argentina och bjuder på världsunika landskapsmiljöer och ett minst sagt rikt djurliv.

Isla de Margarita: Ungefär två timmars båtresa från Venezuela finns Isla de Margarita, en sann karibisk pärla. Fantastiska stränder och flärdfulla hotell varvas med unika naturupplevelser, som mangroveträsket Laguna de Restinga.

AFRIKA
Giza: Cheopspyramiden, Chefrenpyramiden och Mykerinospyramiden. Samt den berömda Sfinxen. Samtliga av dessa unika historiska monument hittar vi på Gizaplatån, bara 20 kilometer utanför centrala Kairo. Missa inte Cheops skepp i museet närheten av pyramiden med samma namn, en fullt sjöduglig farkost mästerligt snidad i trä – för 4 500 år sedan.

Serengeti: Nationalparken Serengeti i Tanzania är upphovet till alla föreställningar om Afrikas savanner. Ingen annan stans finns det samma koncentration av savannlevande djur och det går att få en skymt av spektakulära djur som till exempel gepard, gnu, giraff, elefant, gasell, lejon, leopard och zebra. En av de mest spektakulära upplevelserna är gnuernas vandring – det finns nämligen uppskattningsvis 300 000 stycken.

Seychellerna: Nordöst om Madagaskar hittar vi pyttenationen Seychellerna, Afrikas minsta med ungefär 90 000 invånare utspridda på 90 öar. Huvudnäringen? Lyxturism. Seychellerna anses av många vara paradiset på jorden och här, på ön La Digue, hittar du också världens vackraste strand – Anse Source d’Argent.

Victoriafallen: Redan på fyra mils avstånd ser man det gigantiska vattenmolnet som reser sig 1,5 kilometer över marken. Och på nära håll är Victoriafallen, världens största vattenfall, en osannolik upplevelse. På Zambezifloden, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe, ligger det 1,6 kilometer breda och över hundra meter höga fallet som under regnperioden spottar ut 9 100 kubikmeter vatten – varje sekund.

Stellenbosch: Bara fem mil utanför Kapstaden hittar vi Sydafrikas främsta vincentrum, Stellenbosch. Kallas även ”Ekarnas stad” och dalgången till floden Eerste, som flankeras av bildsköna bergstoppar i alla väderstreck, bjuder på fantastiska vyer.

AUSTRALIEN och OCEANIEN
Operahuset i Sydney: Danske Jørn Utzon har ritat byggnaden, en byggnad som för övrigt är täckt med svensk klinker, som efter sin invigning 1973 snabbt blev en av världens mest kända och omtyckta. Ett tips är att inte nöja sig med att se operahuset från utsidan, utan passa på att uppleva någon av de operor, konserter eller teaterföreställningar som det bjuds på.

Ayers Rock: Mitt i det gigantiska Australiens vildmark reser sig Uluru, eller Ayers Rock som den också kallas. Den enorma sandstensklippan är känd för att byta färg beroende på solens strålar, och för att ses som en helig plats av ursprungsbefolkningen aboriginerna. Kanske för att det myllrar av naturliv i klippans närhet, detta i ett område som i övrigt är minst sagt kargt.

Stora barriärrevet: Till skillnad från en kinesiska muren kan Stora barriärrevet faktisk ses från rymden. Med sina 2 900 individuella rev och 900 öar är det världens i särklass största korallrev. Här hittar vi bland annat 400 sorters koraller, 30 valsorter och omkring 1 500 olika fiskarter. Ingen annanstans på jorden är undervattenslivet så rikt.

Påskön: Geografisk befinner vi oss visserligen närmare Sydamerika, men kulturellt hör polynesiska Påskön definitivt till Oceanien. Behållningen är naturligtvis Moai, de mystiska stenstatyerna som bevakat ön i över 1 000 år. Enligt legenden har statyerna själva gått från klipporna där de huggits ut med hjälp av magiska krafter. vare sig man tror på det eller inte är de mystikomgärdade stenstoderna en unik behållning.

Nya Zeeland: Landarealen är betydligt mindre än Sveriges. Ändå har Nya Zeeland en naturdiversitet som de flesta andra nationer bara kan drömma om. Du kan se snötäckta berg, regnskog och karg öken, allt inom loppet av en timme. För övrigt den enda platsen på jorden där du kan hoppas få se en

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.
Du måste vara inloggad för att skapa en kommentar.