Sri Lanka är på väg tillbaka

Sri Lanka är värt en resa

Sri Lanka är värt en resa

Sri Lanka håller åter på att bli ett riktigt bra resmål. Det är nu lugnt efter år av inbördeskrig. Det finns massor att säga om Sri Lanka men den visuella fägringen är det som imponerar mest. Naturen är magiskt vacker och man vill fotografera allt. Teodlingarna finns överallt på landsbygden. Elefanter likaså. Sri Lanka hämtar mycket kraft från naturen, och det makalösa berget Sigiriya är ett av landets största attraktioner. Bara 180 meter högt, men ruinerna efter ett palats som hörde till Sri Lankas gamla huvudstad har bidragit till att platsen finns med på Unescos världsarvslista. En annan höjdare är utsiktstoppen Adams Peak. 6 800 trappsteg upp. Utmaningen tar två och en halv timme men belönas med en sanslös utsikt. Man ska komma ihåg att Sri Lanka är ett multireligiöst land, men Buddha är ständigt närvarande, och det finns ett antal imponerande tempel att pricka av för den kulturintresserade. I den trevliga staden Kandy finns templet med Buddhas heliga tand, för enligt legenden togs en hörntand från Buddhas kremerade kropp och placerades här som hyllning. Templet är en imponerande byggnad, och lika imponerande är grottemplet i Dambulla, från 100-talet. Det finns med på Unescos världsarvslista och grottkomplexet, som bara nås efter en lång klättring, närmast häpnar. Därinne i grottorna finns 2 100 kvadratmeter väggmålningar, över 150 Buddhastatyer varav ett antal gigantiska liggande Buddhafigurer. Hur de kommit upp dit är inget annat än en gåta.

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.
Du måste vara inloggad för att skapa en kommentar.