Lissabon bjuder på shopping och nattliv

I Lissabon finns allt för alla

I Lissabon finns allt för alla

Du tar dig enkelt till Portugals huvudstad med lågprisflyg. För att snabbt lära känna Lissabon ska man ta sig upp till Castelo, den gamla borgen, helst med 28:ans spårvagn, ett stycke Lissabon i sig. Där uppe ligger staden för dina fötter – överskådlig, tillgänglig och inbjudande. Gör nedfärden till fots, och stanna till på Chapitô för en drink med utsikt. En promenad utmed floden är en artighet varje besökare bör bevärdiga staden. Börja under brofästet i Alcântara och strosa längs kajen mot Belém och dess näbbstövelformade skans Torre de Belém. På vägen ligger ett monumentalt elverk från tidigt 1900-tal, nu ett intressant museum. Lissabon expanderade norrut på 1800-talet i det som fortfarande kallas Avenidas Novas och idag är dess ”midtown”. Här samsas stiligt boende längs trädprydda avenyer med kontor, shopping och kultur. Strosa längs Avenida Elias Garcia och slink in i Gulbenkianmuseets fridfulla trädgård vid dess västra ände. Expoområdet från 1998, numera Parque das Nações, är ett stycke modernt Lissabon, sevärt för sin arkitektur, sitt läge vid floden och sitt nöjes- och shoppingutbud. Hyr en cykel att ta dig runt på – cykelbanorna löper utmed floden en bra bit bortom Vasco da Gama-bron. Lissabons tjurfäktningsarena Campo Pequeno har givits en ansiktslyftning och ett tak ovan ringen så att den kan användas året runt, till andra evenemang (tjurfäktning är en sommarföreteelse). Arenan byggdes 1892 och lånar från Tusen och en natt.

>> SHOPPING

Inled dagen med ett besök på den klassiska marknaden Mercado da Ribeira, som nu också rymmer en överdådig blomstermarknad. En trappa upp finns även en restaurang och hantverksbutik, men i centrum står fortfarande de runda tanterna som säljer rediga råvaror. Tillbringa förmiddagen med att strosa nedför Rua Garrett, den gamla stadens mest mondäna strög. Titta in på Gardénia för ett urval lokala och internationella designers och märken. Luncha på Taberna do Chiado – portugisisk husmanskost i avskalad, ruschig miljö. En brasilianska och en tyska driver Fabrico Infinito, en butik som kombinerar utvalda andrahandsprylar och unika pjäser med ett ljust och annorlunda kafé. Den lilla trädgården längst bak är en stillsam oas mitt i staden. João Branco och Luís Sanchez designar kläder utifrån aningen skruvade versioner av klassiska sagoberättelser. Deras ateljé Storytailors i Chiado är en sevärdhet i sig: ett magasin från 1700-talet vars tre plan förvandlats till Dickensianska skattkammare. Och kläderna håller hög klass. Portugisiskt vin är värt att gå på djupet med. Ett bra ställe att dyka är Coisas do Arco do Vinho, vars urval speglar ägarnas utmärkta smak och kontaktnät. Priserna är inte de lägsta möjliga, men vinerna är inte heller de vanligaste. Urvalet gadgets och krimskrams kring vin är också stort.

>> NATTLIV

Fábrica Braço de Prata är en före detta vapenfabrik i Lissabons östliga hamnområde som förvandlats till en ambitiös kultur- och nattscen. Jazzkonserter, uppläsningar, filmer och DJ-partyn avlöser varandra och skänker liv åt denna outnyttjade del av staden. Maxime, med ett förflutet som revy- och varietéscen och mera nyligen som strippklubb, har pånyttfötts som en av Lissabons livligaste musikscener. Programmet är omväxlande men opretentiöst. Miljön är störtskön. Music Box ligger också i kvarter med ett tvivelaktigt förflutet, vilket alltid lockar. Och precis som på Maxime är ägarna musiker. Här är dock liveprogrammet mer genomarbetat och medvetet. Liksom publiken. I över 15 år har Galeria Zé dos Bois, eller ZDB, försett Lissabon med kulturuttryck som inte alltid passat i eller ännu upptäckts av etablissemangets förmedlare. Utställningar, konserter, scenkonst, gästkonstnärer – och sena barnätter med bra musik. Transboavista Art Edifício är ett av de senaste exemplen på att en konstvåg rullar genom Lissabon. I en renoverad fastighet omgiven av verkstadsföretag ryms ateljéer, utställningslokaler och mediaentreprenörer, och hit dras en kulturhungrig, ung och förväntansfull publik. Vernissager är öppna för alla.

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.
Du måste vara inloggad för att skapa en kommentar.