Pärlor i Hamburg – hitta dit med lågprisflyg

Futuristiska Elbphilharmonie konserthus i Hamburg

Futuristiska Elbphilharmonie konserthus i Hamburg

Ta en tidig frukost och rör dig mot Schanzenviertelkvarteren för att titta runt bland på ”Floh-schanze”-loppmarknaden som hålls i ett gammalt slakteri varje lördag. Det är ett favoritställe för folk på fyndjakt och har bra retrokläder, smycken, prylar, konst och annat krimskrams. När du fyllt dina väskor där, så bege dig västerut mot Altona, en gammal fiskeby. Området väster om S-Bahnstationen blir gradvis alltmer gentrifierat och uppiffade lägenheter i hundra åriga hus har blivit populära som hem för familjer, akademiker och unga professionella. Här hittar du allt från inredningsattiraljer till gourmetmat i en rörig och hemvävd blandning av små lyxbutiker långt från affärskedjornas likartade stil. Visst, det ligger en Mercado, ett stort varuhus, i området men till och med det har fått lite egen karaktär från en gårdsmarknad inomhus.

Ta dig västerut härifrån, längs med gågatan Ottenser Hauptstrasse eller norrut längs med Bahrenfelder strasse till Friedenstrasse och Zeisehallen, en gammal fabrik för fartygspropellrar som man skickligt har gjort om till kulturcenter. I centrat ligger den uppskattade restaurangen Eisenstein, en postmodernistisk symfoni av sten, stål och trä snurrat runt en tegelskorsten. Restaurangen är känd för sina pizzor, men har även andra internationella rätter.

Fast om du verkligen vill skämma bort din mage, så boka bord på Die Bank, för tillfället en av Hamburgs hippaste och chicaste restauranger. Kocken Fritz Schillings skicklighet har inte missats av den petiga Michelinguiden, och han har fått två eftertraktade stjärnor. Maten tävlar om uppmärksamheten med den glamorösa lokalen – restaurangen ligger i en före detta bank från 1800-talet.

Få upp energin på eftermiddagen genom att ta en titt på Hamburgs framtid på Hafencity ett helt nytt kvarter för 12 000 invånare som håller på att byggas på gammal ödemark i hamnområdet. Du kan få en överblick över vad som för tillfället är Europas största byggarbetsplats från Viewpoint, en utsiktsplats ovanpå ett 13 meter högt orange ståltorn.

Det mest spektakulära projektet, utan tvekan, är Elbphilharmonie konserthus (se bilden) ritat av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & Meuron, vinnare av Pritzkerpriset. Den futuristiska glasbyggnaden växer upp ur ett historiskt tegelmagasin och man kallar det redan för Hamburgs senaste landmärke.

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.
Du måste vara inloggad för att skapa en kommentar.